Kamperen Ardennen in het prachtige Ourthe-en-Aisne

Ook wanneer je eenmaal de keuze hebt gemaakt om dit jaar te kamperen in de Belgische Ardennen is er nog variatie genoeg. Niet alleen de aard van de kampeervakantie (rust, natuur, sportief of recreatie) kan verschillen. Ook over de precieze bestemming zelf moet een besluit genomen worden. De Belgische Ardennen bestaan immers uit meerdere gebieden.

Om je een eindje op weg te helpen, vind je hier een uiteenzetting van de verschillende indrukwekkende bezienswaardigheden van de valleien van Ourthe-en-Aisne, één van de deelgebieden van de Belgische Ardennen

Kamperen Ardennen – het mythische landschap van Ourthe en Aisne

Het landschap van Ourthe en Aisne is gevormd door de twee gelijknamige rivieren en hun aftakkingen. Heuvels en rotsen worden afgewisseld door valleien met uitgestrekte weides. Ten noorden van de Ourthe tref je het hoogste gedeelte van de Ardennen. De rotsachtige toppen reiken soms wel tot een hoogte van 600 meter. Dit gebied is dan ook uitermate geschikt voor hikers die op zoek zijn naar een uitdaging.

De menselijke geschiedenis van de streek Ourthe en Aisne gaat veel verder terug dan de meeste gebieden in België. Al duizenden jaren voor de komst van de Galliërs, Franken en Romeinen was dit gebied al bewoond. Een getuigenis van dit feit, de megalieten van Wéris, is te vinden in Durbuy, de kleinste stad ter wereld.

Een ander indrukwekkend nalatenschap van de prehistorie zijn de grotten van Hotton. Dit wonder der natuur is weliswaar niet van menselijke hand maar zeker niet minder intrigerend Het complex bestaat uit een netwerk van ongeveer 7 km lang en reikt tot 70 meter de grond in. De grotten zijn sinds 1962 toegankelijk.

Kamperen Ardennen – honderd-en-één pittoreske dorpjes

Naast wonderen uit de oudheid, tref je in deze regio ook veel hedendaagse trekpleisters terug. De regio staat bekend om haar velen dorpjes. Over het gebied liggen wel meer dan honderd schattige dorpjes verspreid, vaak met hun eigen gewoontes en tradities. Voorbeelden zijn La Roche-en-Ardenne, Aisne, Ny en Dochamps.

Dochamps is overigens een interessante plek voor kampeerders. Niet alleen tref je hier het bospark Chlorophylle. De camping vier sterren camping Petit Suisse is namelijk ook gelegen in Dochamps. Petit Suisse biedt naast comfortabele kampeerplaatsen ook, zoals de naam al aangeeft, chalets en is tevens een prima uitvalsbasis voor het ondernemen van openlucht activiteiten in de Ardennen.